Гроздето е извънредно хранителен плод. Съдържа 12-22% гроздова захар според сорта и от 1,2 до 1,5 белтъчини. Много богато е също на минерални вещества (1,5-1,8%) - главно калий, магнезий, калций, желязо, алуминий, фосфор, сяра и силиций. Съдържа също и микроелементите мед, арсеник, йод, цинк и други, както и различни ароматни вещества и плодови киселини.
1кг. грозде отдава на организма около 700 калории. По хранителна стойност 1кг. грозде се равнява на 1кг. мляко или на 10 яйца, на 300гр. хляб, 200гр. сирене, 500гр. месо. Гроздовият сок е още по-хранителен - 1 литър сок дава 850 калории. Не напразно фигуративно се казва, че гроздето е „цар на плодовете".
Хранителната стойност на гроздето, сравнена с тая на другите плодове, е, както следва: 1кг. грозде се равнява на 2кг. праскови, 3кг. дини или пъпеши, 1,5кг. сладки круши или ябълки, 3кг. портокали.
Гроздето има големи лечебни свойства: алкализира кръвта и всички телесни сокове, усилва обменните процеси в организма и дейността на жлезите с вътрешна секреция, засилва дейността на червата и повишава общата устойчивост на организма срещу заразни болести, укрепва нервната система. Най-добро лечебно действие оказва при жлъчно-чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания. Извънредно благоприятно е действието му също при подагра, артрит и болести на обмяната.