ЯГОДИ

     Горските ягоди са били използувани в народната медицина още от най-дълбока древност. Използувани са били предимно листата и коренищата и по-рядко плодовете, главно под формата на чаеви отвари за лечение на хроничен колит, чернодробни заболявания, при възпаление и камъни в пикочния мехур и бъбреците, за отхрачване. Пресните изсушени плодове се използуват за лечение на диария.
     Градинската ягода се отглежда нашироко почти в цялата страна. Особено пригоден за нашите климатични условия е сортът „мадам Муто", а поради голямото съдържание на витамини   „холандският" сорт. Вкусът и ароматът на ягодите зависят от съдържанието на минерални соли, захари, органични киселини и ароматни масла.
     Ягодата заема особено място между всички плодове поради ценния си химически състав и ниското съдържание на целулоза. Според сорта ягодите съдържат 6 до 10% фруктоза и гликоза, 2% целулоза, 85—88% плодова вода, богата на различни органични киселини  - лимонена, ябълчна и в много малки следи винена, салицилова и оксалова. Тези киселини улесняват чревното храносмилане. При тяхното разграждане се образуват карбонати, които алкализират организма.
     Освен органични киселини ягодите съдържат доста голямо количество пектин, който ги прави особено ценни за лечебното хранене при стомашно-чревни заболявания. Съдържат също и дъбилни вещества, които улесняват храносмилането и при нормални условия предпазват чревната лигавица, а при възпаление действуват адстрингентно.
     Ягодите имат разнообразен минерален състав. Според сорта те съдържат 0,5-1,5% соли - калиеви и по-малко натриеви. Освен това те съдържат още магнезий, желязо, мед, фосфор и калций. На това оптимално съотношение на минералните соли се дължи пикочогонния ефект на ягодите.
     Ягодите съдържат голямо количество вит. С, което според климатичните и почвените условия се колебае от 30 до 170мг. %. Те са първият пролетен плод, който е много богат на вит. С. Това има голямо биологично значение, тъй като през зимата и ранната пролет се наблюдава недостиг на вит. С и хиповитаминоза, изразена с пролетна уморяемост, склонност към простудни заболявания, липса на апетит и др. Освен това ягодите съдържат значително количество вит. А под формата на каротин и малки количества вит. К, никотинова киселина и тиамин. Съдържат още багрила и ароматни етерни масла.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...