ПРАВИЛЕН РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

     Правилният режим на хранене, който оказва голямо влияние върху самочувствието и работоспособността на трудещите се, трябва да се съобразява още и с някои основни изисквания, като чувство на ситост от приетата храна, уталожване на глада и жаждата, задоволяване на енергийните потребности. Това изисква особено умение да се състави правилно седмично и дневно меню.
     Продължителното чувство на ситост зависи от по-дългото задържане на храната в стомаха, както и от количеството на отделения стомашен сок. Най-продължително чувство на ситост предизвикват месото, особено пърженото и панираното, и бобовите варива, както и обемистата храна (голямо количество супи, зеленчуци и плодове). Най-малко насищане и най-бързо изпразване на стомаха се наблюдава при приемането на пюрета и каши, а също така и при приемане на постна храна.
     Много важно е при набора на продуктите и при съставянето на менютата храната да бъде разнообразна. Както доказа И. П. Павлов, еднообразната храна буди отвращение и намалява отделянето на храносмилателни сокове и усвояемостта на белтъчините и другите хранителни вещества. Пресните и разнообразни хранителни продукти са най-полезни. Здравата храна трябва да бъде не само висококалорична, но и достатъчна по обем.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...