КАК ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ХРАНАТА ПРЕЗ ДЕНЯ

     При нашите условия най-добре е закуската да става между 7 и 8 часа и да бъде с около 25% от калориите на целодневната храна. Обедът - между 12 и 13 часа и да бъде с около 40% калории. Следобедната закуска в 16 часа с около 10 -15% калории и вечерята в около 20 часа с 20—25% от калориите на дневната храна. При трикратното хранене - на закуска трябва да се приема 30%, на обед 40% и на вечеря 20 до 30% от калориите на дневната храна.
     Работници, които работят в предприятия с химически и други вредно действуващи вещества, получават т. нар. лечебно-предпазно хранене, което се състои най-често от мляко. Необходимо е то да се приема в сутрешните часове, защото само така то предпазва организма от професионалните вредности
     Много важно е режимът на хранене да се построява динамично според условията на труд и някои климатични особености. Така например, ако работникът е зает с нощен труд, трябва да получава най-много белтъци и въглехидрати вечер, преди започване на работа, и през нощта и много по-малко сутрин, когато отива да почива и спи. През много горещия летен сезон закуската и обедът трябва да бъдат сравнително по-леки и храната да се състои от въглехидрати, малко белтъци и много течности, а вечерята да бъде по-разнообразна и богата. Разпределението на дневната дажба през лятото трябва да бъде приблизително следното: закуска 20%, обед 35%, следобедна закуска 10-15% и вечеря 30-35% от калориите на дневната храна.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...