НУЖДАТА НА ВЪЗРАСТНИЯ ЧОВЕК ОТ БЕЛТЪК

     Нуждата на възрастния човек от белтък е около 1,5гр. на килограм тегло за 24 часа. У старците тази потребност се намалява. Повечето автори приемат, че е достатъчно 1гр., даже 0,8гр. на кило
грам тегло.
     Обикновено се приема калорийната потребност с напредване на възрастта да се намалява, както следва:


                              от 26 до 35 години с 3%, 
                              от 36 до 45 години с 6%, 
                              от 46 до 55 години с 13,5%, 
                              от 56 до 65 години с 21%. 
                              от 66 до 75 години с 31%.
     Така например, ако един зидар е на 40 години и има нужда от 3200 калории, реалната му калорийна потребност трябва да се намали с 6%, т.е. с 200 калории.
     Преяждането при старите хора е по-опасно, отколкото недояждането в млада възраст. Както казва една стара арабска пословица, най-големите врагове на стария човек са, „добрият готвач и младата жена". В по-напреднала възраст (след 50 години) се препоръчва храната да се състои главно от зеленчуци, плодове и мляко; разрешено е също умерена употреба на постни меса. Трябва обаче да се ограничават тлъстините, месото, силните месни бульони, месните сосове и др. Излишното количество мазнини в храната довежда освен до затлъстяване, още и до заболяване на сърдечносъдовата система, атеросклероза и др. Много сладките тестени храни също водят до затлъстяване и трябва да се ограничават. Препоръчва се черният хляб пред белия. Растителната и вегетарианската храна освен голямото количество целулоза съдържат още много соли и витамини, полезни за възрастния организъм.
     За покриване на енергозагубата е необходимо възрастният човек, занимаващ се с умствен труд, да приема приблизително следните количества храни:
                 белтъци — 100 до 120гр. — 420 калории (14%), 
                 мазнини — 90 до 100гр. — 900 калории (30%), 
                 въглехидрати — 450 до 500гр. — 1680 калории (56%).
При това съотношение между белтъци, мазнини и въглехидрати храната най-добре се усвоява. Прекомерната употреба на белтък, особено на месо, не се препоръчва — тя е вредна за организма. Необходимо е два пъти седмично да се яде предимно вегетарианска храна с малко мляко. От изучаванията на съветския физиолог Макаричев е доказано, че рязкото повишение и понижение на белтъците, особено от месен произход, води до прекомерно възбуждане или тормозене на мозъчната кора и следователно към нарушение на висшата нервна дейност.
     Според О. П. Молчанова като най-добър показател за правилен режим на хранене може да служи телесното тегло. Ако то продължително време се запазва в нормални граници, налице е равновесие между енергозагубата и храненето. Ако човек отслабва, храненето е недостатъчно, а ако пълнее, храненето е прекомерно (В. С. Лукянов).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...