ФИЗИОЛОГИЧНИ НОРМИ НА ХРАНЕНЕ

     Въпросът за правилното хранене на хората според тяхната възраст, пол, здравословно състояние и професионална заетост е много важен и интересува учените от цял свят, в  изучванията, проведени в продължение на повече от 30 години, са установили, че калорийните потребности на човека са различни според възрастта, професията, климата.
Количеството калории, което се изразходва за дейността на всички органи и тъкани в човешкия организъм при абсолютен покой — на легло, съставлява основната обмяна. Обикновено за възрастен човек това количество се колебае от 1400 до 1800 калории.
     Количеството калории, което се изразходва за извършване на определена работа, образува т. нар. работни калории, което много зависи от професионалната натовареност.
     Към групата на тежък физически труд се причисляват и спортистите в период на тренировка и състезания, когато калорийните потребности могат да нараснат до 6000 и повече калории дневно.
     Човешкият организъм и тогава, когато е в абсолютен покой при 36-37° външна температура, изразходва известно количество енергия - за дейността на сърцето, стомаха, червата и т. н. Така например само сърцето за 24  часа  извършва около 100 000 съкращения и изразходва толкова енергия, колкото е необходимо, за да се повдигне една тежест от осем тона на един метър височина.
Калорийността на храната на растящия организъм във връзка с по-усилената асимилация над процесите на дисимилация трябва да бъде значително по-голяма. Пак по данните на 0. П. Молчанова за възрастите:

от    1 до  3 години са необходими 1000 калории
от    3 до  5 години са необходими 1500 калории
от    5 до 8 години са необходими 1800 калории
от    8 до 12 години са необходими 2000 калории
от    12 до 16 години са необходими 2400 калории

     Според данни на Института по педиатрия и НИСХИ е необходима следната калорийност за различните възрасти у нас:

от 0 до 6 месеца при естествено хранене.......400—600    кал.
при изкуствено и смесено хранене..................500—700    кал.
от 6 до 12 месеца.............................................700—1000    кал.
от 12 до 18 месеца....................................................1000    кал.
от 1 1/2 до 3 години..................................................1400    кал.
от 3 до 7 години........................................................1900    кал.
от 7 до 11 години.......................................................2400    кал.
от 11 до 15 години.....................................................2900    кал.
от 15 до 19 години лек физ. труд............................. 3100    кал.
по-тежък физически труд при ученици.......3200—3700    кал.
от 19 до 40 години I група........................................3000    кал.
                                II група.....................................3600    кал.
                               III група...................................4000    кал.
                               IV група.......................4500—6000    кал.
от 40 до 60 години I категория..............................3000    кал.
                                II категория.............................3600    кал.
                               III категория..............................4000    кал.
                               IV категория................ 4500—6000    кал.
над 60 години струдово натоварване I категория....2900    кал.
                                 II категория.............................3200    кал.
                                III категория.............................3600    кал
                                IV категория............................4000    кал.
без трудово натоварване........................................2800    кал.
 
Нормите за белтък също са различни:
за кърмачета — 5 г белтък на килограм тегло, 
от  1 до 3 години — около 4 г, 
от 3 до 8 години — 3—3,5 г, 
от 8 до 12 години — 2,5—3 г, 
от 12 до 16 години — 2—2,5 г.

Над 16 години до завършване на растежа около 2 г на килограм тегло.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...