ХРАНЕНЕ НА ДЕЦА И ЮНОШИ

     Храненето на децата и юношите има своите специфични особености, които трябва добре да се познават. Колкото е по-малко детето, толкова потребността му към белтък е по-голяма. Както изтъкнахме по-рано: кърмачето до 1 година се нуждае от 5гр. белтък на 1кг/тегло,
                    от 1 до  3год. - 3,8-4гр. белтък на 1кг.|тегло,
                    от 3 до  8
год. - 3-3,5гр. белтък на 1кг.|тегло
                    от 8 до 18год.- 2-3гр. белтък на 1кг.|тегло
При недостатъчно количество белтък в храната се задържа ръстът и физическото развитие на детето. Не трябва обаче да се превишава и дневно необходимото количество, което е също вредно.
     Първите 6 месеца детето се храни почти изключително с майчино мляко. Ако по една или друга причина майката не може да кърми детето, добре е да ре прибягва към даване на мляко от друга кърмачка или от детска млечна кухня; при нужда да се прибягва към краве мляко. От 6 месеца нататък детето трябва да получава и други храни, тъй като млякото е бедно на желязо. Най-добре е да се дават плодови и зеленчукови сокове, брашнени кашички, кашички от зеленчуци и плодове. Плодови и зеленчукови сокове могат да се дават на детето и в ранна възраст.
     Захранването на детето с други храни, като краве мляко, жълтък от яйце, грис, риба, брашно от различни житни растения, зеленчуци и плодове, плодови и зеленчукови сокове, трябва да става много внимателно, като майката винаги се съветва с лекаря от детската консултация и да ползува там, където е възможно, приготвената в детските млечни кухни храна.
     За да може детето на възраст от 1 до 6 години да се развива добре, трябва ежедневно да консумира краве или друго мляко, сирене, кашкавал, извара, месо, яйца, зеленчуци и плодове.
В ранната училищна възраст от Световната здравна организация се съветва децата да ядат ежедневно 500-600
гр. мляко, 60—100гр. месо или риба, едно яйце, 40—50гр. сирена, 200—300гр. хляб, макарони и други тестени произведения, варени и сурови зеленчуци по 100—200гр. на ядене, сурови плодове 300—400гр. дневно, масло и олио в нормално количество.
     В юношеската възраст и до края на физическото развитие се препоръчва на момчетата и момичетата максимално разнообразна и достатъчна храна, за покриване на физиологичните норми на хранене, като прехранването е не само ненужно, но и вредно. Обикновено за тази възраст се препоръчва следното хранене (дневно): 300-500гр. мляко, 60-80гр. сирене, 100-150гр. месо или риба450-600гр. хляб - заедно с другите тестени произведения, 250гр. картофи, захар, масло или олио по 40гр., 400гр. зарзават, 400—500гр. сурови плодове.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...