ХРАНЕНЕ НА ПО-ВЪЗРАСТНИ И СТАРИ ХОРА

     Понятието по-възрастен и стар човек е много широко и относително, тъй като проявите на старостта от страна на организма могат да се появят и на 40-45-годишна възраст при едни, а при други да липсват даже и на 70 години. От друга страна, явления на атеросклероза също така могат да се наблюдават в много по-млада възраст, а да липсват у по-възрастни и даже стари хора. Все пак възприето е да се говори за хранене на по-възрастните и стари хора след 55—60 годишна възраст и да се опазват известни хранителни норми, които оказват несъмнено благотворно влияние.
     По-възрастният човек е обикновено нормален индивид, който обаче има по-голяма склонност към прояви на атеросклероза, а старите имат най-често лоши зъби, отслабване на стомаха с намаление на стомашната киселинност, отслабване на сърцето, намаление на дихателния капацитет и други ненормални вече прояви. Храненето следователно трябва да има за цел да отстранява започнатото развитие на някои болестни явления.
     През последните 50 години в повечето от развитите икономически страни средната продължителност на живота се удължи. Това се дължи главно на намалената детска заболеваемост и смъртност, подобреното хранене, подобреното санитарно-хигиенно състояние, наличието на много мощни лечебни средства, както и на широкото приложение на специфична и неспецифична ваксино и серотерапия. Това удължаване на живота изтласква на преден план пред научните медицински работници въпросът за реалното удължаване на живота в по-старата възраст.
     Важен фактор за удължаване на живота у старите хора е правилното хранене. Поради намаление на физиологическата дейност и обмяната на веществата енергийните потребности на старите хора са много по ниски. Препоръчва се след 25 годишна възраст храната да се намалява със 7,5% за всеки десет години. Така например храната на 50-годишния човек трябва да се намали с 21% в сравнение с храната на 25-годишния.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...