ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ХРАНЕНЕТО НА ВЪЗРАСТНИЯ ЧОВЕК

     1.Храната да бъде с нормално количество белтъчини — от 75 до 100гр., средно 1гр. на кг/тегло, като се приемат главно мляко и млечни произведения, яйца и нетлъсти меса.
     2.Да се ограничат мазнините, които може да засилят атеросклерозата и затлъстяването — средно 50—70гр. дневно.
     3.Храната да съдържа в нормално количество калций, фосфор и желязо, като не се препоръчва прекомерно богатата на калций храна, понеже може да усили отлагането на калций в артериите. Понякога поради липса на зъби се стига до еднообразно хранене и до старческа анемия. Желателно е в тези случаи да се дава сок от зеленчуци или желязо на прах, като същевременно се взема разтвор от солна киселина.
     4.Храната да бъде богата на витамини от група та В и С, тъй като без тях много лесно се развива лактофлавинова авитаминоза (липса на витамин В2), със зачервяване на езика, подсичане на ъглите на устните, възпаление на очите, екземи по кожата.
Препоръчват се обикновено течните храни, дневно по половин литър мляко, извара, постно сирене, постно месо, риба, яйца, зеленчуци и плодове, плодови и зеленчукови сокове, вегетариански ястия, пълнозърнест хляб, картофи, жито, булгур; плодовете и зеленчуците да се дават настъргани или като сокове. Старите хора трябва да вземат също в значително количество сурова храна. Особено внимание да се обръща на телесното тегло и да не се напълнява, а по-пълните хора трябва постепенно и системно да отслабват до нормалното тегло. Забранени са животинските тлъстини, богатите на холестерин храни, като мозък, жълтък от яйце, постепенно и системно да отслабнат до нормалното тегло.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...