МЕД

     Естественият пчелен мед е много хранителен и лечебен. Древният таджикски лекар Авицена е казвал: „Ако искаш да си запазваш младостта, яж непременно мед". А Хипократ още преди 2500 години е писал: „Медът, приеман с друга храна, е полезен и дава добър цвят на лицето".
     Медът съдържа монозахаридите гликоза (35 -38%) и левулоза (40—45%). Освен това той съдържа различни витамини: витамин В2 - около 16 пъти повече, отколкото ябълките и кайсиите, витамин В6 - важен за централната нервна система и кожата, пантотенова киселина, биотин (витамин Н), фолиева киселина, витамин К и витамин Е.
     Медът е особено богат на минерални соли, като калций, калий, натрий, магнезий, желязо, фосфор, сяра, йод и др., и което е най-главно, в почти същия процент както в човешката кръв. Поради богатия си минерален състав медът алкализира организма. По-богат на минерални вещества е тъмният мед, обаче много приятен на вкус и по-търсен е светлият почти безцветен мед.
     Медът съдържа и много ферменти, редица плодови киселини, като ябълчна, винена, лимонова, оксалова, млечна и др. Според това, от какви видове треви и цветове е събиран, медът съдържа още различни ароматни вещества и фитонциди. Поради наличието на мравчена киселина и някои други консервиращи противобактерийни вещества медът не ферментира и може да служи за консервиране на други храни.
     Медът е висока калорийна храна. При изгарянето на 1 килограм мед се получават 3150 калории.
     Той се прилага нашироко като лечебно средство при заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб, кожата и нервната система. За лечебна цел той се прилага в максимална доза от 100-200гр., разпределена, както следва: сутрин 30-60гр., през деня 40-80гр. и вечер 30-60гр. Медът се дава 1,5-2 часа преди ядене или 3 часа след ядене. Курсът на лечение трае около два месеца.
     Медът се използува и като слабително средство; при запек той се дава в доза от 100гр., изпит наведнъж с малко вода. За успокоение на нервната система и за сън се препоръчва пиене на мед вечер по 50гр. преди лягане.
     При изтощени болни и при хронични инфекциозни заболявания (туберкулоза и др.) се препоръчва по 100-150гр. мед дневно за възрастни и около 30-40 гр. за деца. Медът намира приложение и за лечение на рани под формата на мехлем.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...