ПРИНЦИПИ НА ДОБРЕ ПОСТРОЕНОТО ДОМАШНО МЕНЮ

     Тези принципи са съобразени с хранителното, витаминно-солевото съдържание и същността на храните.
     Сутрешната закуска трябва да се състои от една чаша чай от шипки, липов цвят, риган, ябълкови кори или руски чай — според вкуса и сезона, мляко или плодов сок; една лъжица мед, пълнозърнест хляб, масло или сирене и 200 г сурови плодове.
     Обедът трябва да представлява главното ядене на деня и да се състои от зеленчукова супа, по възможност съставена от различни зеленчуци (борш, градинарска, манастирска, крем-супа или месен бульон със зеленчуци; 100—150 г месо, сготвено със зеленчук, задушено или печено, гарнирано с ориз, картофи, моркови, грах. Салата от пресен зеленчук според сезона — домати, чушки, зеле, червено зеле, кисело зеле, репички, краставички, ряпа, алабаш, моркови и др. Компот или сурови плодове.
     Следобедната закуска в 16 часа е добре да се състои от 1/4 л кисело или прясно мляко и малко плодове за възрастните, а за децата към тази закуска да се прибави филия с масло или извара.
     Вечерята трябва да бъде съставена от по-леки храни и да се приема най-малко два часа преди лягане. Тя трябва да се състои от мляко, плодове или компоти, кашава храна, ориз или пюре.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...