Да се храним добре и правилно е цяло изкуство. И. П. Павлов учеше непрекъснато, че храненето трябва да стане истинско изкуство, затова трябва да се съблюдават някои правила, установени от физиологията и от мъдростта на народите. Доказано е, че много вредни навици съпътстват ежедневното хранене на децата и възрастните. Затова трябва да се грижим не само за добрия избор и приготвянето на храните, но също така и как да се приема приготвената храна. Много заболявания на храносмилателната система — язвена болест, гастрити, колити, а така също лошо самочувствие, безсъние, нервност и др., могат да се дължат на неправилното приемане на храната.
Тези основни правила на изкуството за хранене са следните:
1. ХРАНИ СЕ С НАСТРОЕНИЕ И БЕЗ ОТЕГЧЕНИЕ!
2. НАСЛАЖДАВАЙ СЕ НА ХУБАВОТО ЯДЕНЕ!
3. ДЪВЧИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ОСНОВНО ХРАНАТА!
4. ЯЖ ВИНАГИ САМО КОГАТО ИМАШ АПЕТИТ, НО НЕ ПО ЧЕСТО ОТ 3-4 ПЪТИ ДНЕВНО!
5. НЕ ПРОСТУДЯВАЙ НИКОГА СТОМАХА СИ!
6. НЕ ИЗГАРЯЙ СТОМАХА СИ С ГОРЕЩА И ДРАЗНЕЩА ХРАНА!
7. НЕ СЕ ХРАНИ КЪСНО ВЕЧЕР!
8. ПРИЕМАЙ ПО ВЪЗМОЖНОСТ ВИНАГИ НА ОБЕД СУПА ОТ МЕСО, РИБА ИЛИ ЗЕЛЕНЧУЦИ В ТОПЛО СЪСТОЯНИЕ.