Правилният режим на хранене осигурява на човека най-голяма работоспособност и най-добро усвояване на отделните хранителни вещества. Извънредно важно е храната да се приема винаги в определени часове и дневната дажба храна да се разпределя в съответно установените проценти. Институтът по хранене при Академията на медицинските науки направил проучване върху група млади студенти как влияе режимът на хранене върху апетита, работоспособността и усвояемостта на храните. На една група студенти те са давали храната два пъти на ден през 12 часа. Втората група студенти е консумирала същата храна три пъти на ден през 5 до 7 часа. Третата група се е хранела 4 пъти дневно, с две закуски, обед и вечеря, разпределени през 4—5 часа. Доказано било, че студентите от първата група, които са се хранели през 12 часа, чувствували силен глад между отделните хранения и са показали ниска усвояемост на белтъците (75%). При трикратното хранене студентите са показали усвояемост на белтъците в 85% и сравнително добро самочувствие. При четирикратното хранене усвояемостта на белтъчините е била същата, но самочувствието е било още по-добро и тяхната работоспособност най-висока.. При четвърта група студенти те са давали храната 5-6 пъти дневно. Наблюдавало се е обаче липса на апетит поради честото хранене. С тези опити е било доказано, че най-рационалният режим на хранене е четирикратният храната да се приема през 4—5 часа. При този начин на хранене не се изпитва слабост, чувство на вълчи глад, сърцебиене, главоболие и други неприятни усещания, характерни за пригладняване, при което се намалява количеството на захарта в кръвта и болните имат много неприятни усещания.
Особено важно и полезно е да се закусва винаги сутрин преди започване на работа. Вечерята трябва да бъде сравнително по-рано и да се състои от по-леки и лесносмилаеми храни, като мляко, плодове, ориз, зеленчуково-плодови пюрета. Необходимо е да се избягва вечер месо, кафе, силен чай, алкохол и други възбудители на нервната система, както и обилното ядене на трудно смилаема храна. Ако не се закусва сутрин, най-често се преяжда на обед и на вечеря, което се отразява неблагоприятно на здравето и най-често води до заболяване от язвена болест, гастрит, ентероколит и други стомашно-чревни разстройства. Особено вредно е да се работи на гладен стомах с вредни химически вещества и тежки метали, защото е доказано, че те се всмукват много по-лесно от организма при празен стомах.